no poo (sampuansız saç yıkama)

Bunu ilk kez dün duydum. Sibel Hanım’ın mesajında. Mesajı bekletip konuyu biraz araştırmak istedim. “No Poo” ya da “No Poo Akımı” nedir? “No Poo Yöntemi “ nedir ve nasıl uygulanır?

Çeşitli sitelerdeki  ve bloglardaki yayınları ve yorumları hızlıca taradım. Tabi zamanım dahilinde. Aslında birbirinden çok farklı bilgiler ve yorumlar yok. Ancak dilerseniz  araştırmaya devam edebilir ya da hemen uygulamaya geçip sonuçlarını paylaşarak buradan takip edebilirsiniz.

Anladığım kadarıyla bu yöntemin temelinde yatan en önemli şey arınma. Yöntem sayesinde saç derisini yıllarca depoladığı kimyasallardan ve istenmeyen tüm maddelerden arındırabiliyorsunuz. Bu da saçın ve saç derisinin yapısını zaman içerisinde olumlu yönde değişikliğe uğratıyor ve paralel olarak saç derisindeki bazı rahatsızlıklar da kendiliğinden yok olabiliyor.

Uygulanışından bahsedip detaylara sonra devam edelim isterseniz.


Önce şampuan ve saç kremi kutularınızı dolaba kaldırıyorsunuz:)

Şampuan rolünü karbonat üstleniyor, kreminkini ise sirke.

Yöntemde kullanılan doğal şampuan 1 çorba kaşığı karbonatın 1 su bardağı ılık suda eritilmesiyle oluşturuluyor. Saçlar ıslatılıyor ve karbonatlı su ile saç diplerine yoğunlaşarak masaj (bir çeşit şampuanlama) yapılıyor. Ardından saçlar durulanıyor.  Parmaklarınız hala yağı hissediyorsa işlemi tekrar ediyorsunuz. İşlem sonrasında durulama kalitesi çok önemli!

Bazik özellikteki karbonatla saçı yıkayıp kirden arındırdıktan sonra asidik olan sirke ile durulama yapılıyor. Bu ph dengesi için gerekli. Durulama için yine 1 su bardağı su ve 1 çorba kaşığı sirkeyi karıştırıyoruz. Bu kez saç diplerine değil saç boylarına yoğunlaşarak uygulama yapıyoruz.

Karbonat alırken içeriğine bakıp sadece karbonat içeren yani farklı maddeler barındırmayan bir karbonat almaya dikkat etmenizi öneriyorum. Ayrıca doğal elma sirkesi kullanmanız memnuniyetinizi arttırır. (Doğal olan sirkenin dibinde tortu birikir. Çalkalayınca kaybolur ancak bir süre sonra yeniden dibe çöker.)

Hazırladığınız karışımlar için boş şampuan kutularını kullanmanız pratik bir uygulama sağlar.

Edindiğim bilgilerin ve okuduğum yorumların içinde önemli bulduğum ve bilinmesi gereken detayları aşağıda sıralayacağım:

*Zayıf, ince telli ya da kuru saçlara sahipseniz karbonatın miktarını azaltmanız gerekebilir.

*kalın telli, güçlü ve yağlı saçlara sahipseniz karbonatın miktarını arttırmanız gerekebilir.

*Saçınızın yağlanma sorunu devam ediyorsa sirke miktarı sizin için fazla geliyor demektir. Azaltmalısınız. Bu sorunun nedeni sirkeli suyu diplere de uyguluyor olmanız olabilir.

*Karbonat ve sirke ile ilgili sabit bir ölçü verilmiş olmasına rağmen buna uymak pek mümkün olmuyor gibi görünüyor. Bireysel farklılıklarımız buna izin vermiyor. Burada deneme yanılma yöntemi devreye giriyor.

Saçlarınız yıkama sonrasında yağlı kalıyorsa karbonatı arttırmanız gerekiyor.(karbonat temizleyici özelliktedir ve uygun miktarda kullanıldığında temizlememesi mümkün değildir.)

Yıkama sonunda saçınız çok sert ve yapış yapış olduysa bu karbonatın fazla geldiği anlamına geliyor.

Ayrıca saçın kısa/uzun ya da seyrek/gür oluşuna göre malzemeyi yarı yarıya kullanabilir ya da ikiye katlayabilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim gibi saçlarınız yağlı duruyorsa bu kez sirkenin miktarını azaltmanız gerekiyor.

*Önemli olan bir başka konu ise geçiş süreci. İlk yıkamada hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz yüksek ancak tekrar ettikçe durum normale dönüyor ve memnuniyet artıyor.

Geçiş süreci saç derinizdeki kimyasal birikime bağlı olarak kişiden kişiye değişiyor. Yani biraz sabır gerekebilir! Aksi de olabilir!

Yine geçiş sürecinde saçlarınız normalden fazla yağlanabilir çünkü yeni bir denge kuruluyor. (çözümsüz kalırsanız arada bir zeytinyağlı sabundan destek alabilirsiniz, kısa bir süre sonra buna da ihtiyacınız kalmayacak)

* Geçiş sürecini atlatırken saçların toplanarak kullanılması uygulayıcıların bulduğu ortak bir çözüm.

*Karbonat deterjan olmadığından köpürme söz konusu olmuyor ama bu saçın temizlenmediği anlamına gelmiyor. Hatta daha derin bir arınma gerçekleşiyor.

*İlginç olan ise geçiş dönemi atlatıldıktan sonra sadece suyla yıkamaya geçenler var. Aylardır karbonatla devam edenler var. Bunun dışında doğal sabuna geçenler de var. (normalde şampuana alışık saçlarda sabun sertleşme yapar ancak geçiş süreci sonunda yani saçlarınız kimyasalları attıktan sonra bu durum ortadan kalkıyor.) Sabuna geçtikten sonra da sirkeye devam edilebiliyor.

Geçiş sürecini atlatanlar genel olarak:

-Arınmanın hissedilir ölçüde olduğundan,

-saç derisinde kaşıntının ve kepeğin ortadan kalktığından,

-uygulamaya devam ettikçe yıkama suyunun renginin giderek azaldığından (yani saç derisindeki sabit kirlerin/kimyasalların yavaşça atıldığından ve sonrasında da eskisi kadar kirlenmediğinden)

-saçın daha uzun süre temiz kaldığından dolayısıyla yıkama sıklığının azaldığından,

-saçın kokusunun olumlu yönde değiştiğinden,

-saçların daha hacimli ve yumuşak olduğundan; daha kolay şekil aldığından bahsediyor.
 

No poo yöntemi özet olarak bu. Elbette ki yoğun iş hayatı nedeniyle herkesin uygulayabileceği bir yöntem değil. Ancak kimsenin uygulayamayacağı bir yöntem değil.

Bana kalırsa ara sıra bile olsa bu arınma işleminin uygulanması çok yararlı olacaktır. Örneğin yılda bir kez, iki haftalık küçülen ay fazı bunun için çok uygun olur. Dilerseniz daha uzun süre de uygulayabilirsiniz.


Unuttuğum bir konuyu da hemen ilave edeyim.  Karbonatlı suyu duş şampuanı ve koltuk altı deodorantı olarak kullanabilirsiniz. Aynı şekilde bedeniniz hem kimyasallardan hem bakterilerden arınacaktır. Bu ten kokusunu da değiştirecektir. Duştan sonra deodorant olarak kullanmanızı da aynı sebeplerle tavsiye ediyorum.(pudra gibi uygulanıyor)
Küçük bir ilave daha: Metro gibi toptan alışveriş yapılabilen büyük marketlerden 6 tl gibi bir fiyata 2 kg'lık paketler halinde karbonat almak mümkünmüş.

Karbonatın diğer kullanım alanlarıyla ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Şampuanlarımla ve bakım ürünlerimle mutluyum diyen arkadaşlarım için buradan devam ediyoruz. Bakım ürünleriyle ilgili yeni bir başlığın müjdesini de buradan vereyim:)

Şifa olsun:)


KONUMUZ YORUM LİMİTİNİ DOLDURDUĞUNDAN SORULARINIZA VE DENEYİMLERİNİZİ PAYLAŞMAYA BU SAYFADAN DEVAM EDEBİLİRSİNİZ.


Son Yazılar:










 

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,