Tibet Egzersizleri / Tibetin Gençlik Pınarı

Son günlerde bu konuyla ilgili sıkça soru almaya başlayınca konuyu bloğa taşımaya karar vermiş ve daha kaliteli bilgi sunmak üzere bu egzersizleri uygulayan ve Kozmik Bakım ailesinden biri olan arkadaşımız kedi83’ten yardım istemiştim. Ben kırmadı ve detaylı bir yazı hazırladı bizler için.


Tibet’in Gençlik Pınarı, Tibet’in Beş Ayini ya da Tibet Egzersizleri gibi farklı isimlerle anılan bu mucize 5 ayinle (hareket)  ilgili aradığınız tüm cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.
(Yorumlara devam ettiğimiz ikinci safaya faydalı olabileceğini düşündüğüm hareketli görseller eklenmiştir.)

Bu egzersizleri uygularken alkali su içmeniz son derece faydalı olacaktır. İlgili konuya buradan ulaşabilirsiniz.

*Tibet kültüründe “ayin” olarak isimlendirilen bu hareketler dinsel bir uygulama değildir!



TİBET' İN GENÇLİK PINARI - PETER KELDER

Amacı nedir, neye yarar?

"Bedenin, Batı dillerine 'girdap' olarak tercüme edilebilecek yedi enerji merkezi vardır. Hindular bunları çakralar olarak adlandırırlar. Çakralar, güçlü elektrik alanlarıdır ve göze görülmezler ama son derece gerçektirler. Bu yedi enerji girdabının her biri bedenin salgıbezi sistemindeki, kana hormon salgılayan bezlerin bir tanesi ile ilişki içindedir ve bu bezlerin hormon üretimini uyarırlar. Beden işlevlerini düzenleyen bu hormonların arasında yaşlanma süreciyle ilgili hormonlar da vardır…
 

Sağlıklı bir bedende bu girdaplardan her biri büyük bir hızla döner. Yaşam enerjisinin, aynı zamanda 'prana' ya da 'eterik enerji' olarak adlandırılan enerjinin salgıbezi sisteminde yukarıya doğru akmasını sağlar. Fakat bu enerji girdaplarından biri ya da birkaçı yavaşlamaya başlarsa, yaşamsal enerji akışı engellenir ve böylece yaşlanma ve sağlık sorunları başlar.

Yeniden gençlik, canlılık kazanmanın en hızlı yolu, bu enerji girdaplarının normal dönüş hızlarına ulaştırılmasıdır.

Sağlık ve gençliğin anahtarı şu olabilir: Çakraların dönüşünü hızlandır ve yaşlanma sürecini yavaşlat! Buna göre, Bradford'ın bize söylediklerini göz önünde bulundurursak, Beş Ayin' in sırrının çakraların dönüş hızı ve uyumunda olduğunu anlarız.

Beş Ayin, saf yaşam gücü enerjisini endokrin bezlerine ve böylece bedendeki tüm organlara dağıtır. Bunun sonucu ise uzun ömür ve gençleşmedir.

"Dolaşımın daha iyi hale gelmesi, kan dolaşımını, özellikle de yüze giden kan miktarını arttırır; cilde taze oksijen ve besleyici maddeler getirirken atık maddeleri ciltten uzaklaştırır. Tabii ki, ayinleri hergün uygulamak, dolaşım sistemini denetleyen sinir sistemini uyararak kişinin daha genç ve iyi bir görünüm kazanmasına katkıda bulunacaktır." Dr. Charles Bowen

Bu uygulamalardan herhangi bir tanesi tek başına da yararlıdır ama en iyi sonuçları elde etmek için beşinin bir arada çalışılması gerekir.

Hareketlerden önce Child's Pose: Balasana duruşunu yapabilirsiniz, ya da zorlandığınız hareketin öncesinde de uygulayabilirsiniz.


 
 

Hareketleri yaparken yavaş, derin ve eşit bir şekilde soluk alıp vermeye gayret edin.

SABAH YA DA AKŞAM UYGULAYABİLİRSİNİZ. SABAH AÇ KARNINA UYGULAMAK EN DOĞRUSUDUR AMA YAPAMIYORSANIZ HERHANGİ BİR ZAMANDA DA UYGULAYABİLİRSİNİZ. HERGÜN YAPMAK GEREKİYOR. EĞER 1 GÜN ATLARSANIZ AYNI SAYIDAN DEVAM EDEBİLİRSİNİZ. AMA 3 GÜNDEN FAZLA YAPARSANIZ BAŞA DÖNMELİSİNİZ VEYA BİRKAÇ SAYI GERİYE GİTMELİSİNİZ.

 HAREKETLERE BAŞLARKEN HER HAREKETİ 3 KEZ TEKRARLAYIN. HER HAFTA EĞER SAĞLIKLIYSANIZ İKİŞER İKİŞER ARTTIRIN, ZORLANIYORSANIZ 1 SAYI ARTTIRIN VEYA ALIŞANA KADAR AYNI SAYIDA KALABİLİRSİNİZ. KENDİNİZİ ASLA ZORLAMAYIN, ACELE ETMEYİN. 21'DEN FAZLA YAPMAYIN, FAZLA ZORLARSANIZ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİRSİNİZ. AMA FAZLA YAPMAK İSTERSENİZ, 4 VEYA 6 AY SONRA SABAH VE AKŞAM UYGULAYABİLİRSİNİZ. İKİNCİ UYGULAMADA YİNE 3'DEN BAŞLANGIÇ YAPMANIZ GEREKİR. YANİ SABAH 21, AKŞAM 3 GİBİ.

KİTAPTA HAREKETLERDEN SONRA ILIK YA DA SERİN BİR DUŞ ALINMASINI AMA ASLA SOĞUK SUYLA ALINMAMASINI TAVSİYE EDİYOR. YA DA ÖNCE ISLAK SONRA KURU BİR HAVLUYLADA BEDENİNİZİ OVABİLİRSİNİZ. TERLEME GİBİ BİR SORUNUNUZ YOKSA MECBURİ DEĞİL. BU İŞLEMDEN SONRA ASLA ÜŞÜTMEMELİSİNİZ, YOKSA AYİNLERİN SAĞLADIĞI BÜTÜN YARARLARI ORTADAN KALDIRIRSINIZ. EĞER YAPABİLİYORSANIZ HAREKETLERDEN ÖNCE YÜRÜYÜŞ YAPABİLİRSİNİZ.

 

BİRİNCİ AYİN

Kollarınızı iki yana açarak avuç içleriniz yere bakacak şekilde saat yönünde dönün.

Kendi etrafınızda dönmeyi bitirdiğinizde burnunuzdan soluk alıp vererek birkaç derin soluk alın. Bedeninizi gevşetin. İkinci ayine hazırlanmak için yere yatın. Baş dönmesi kolay kolay geçmezse bekleyin. Kendinizi tümüyle dengede hissetmeden bir sonraki ayine başlamayın.

Eğer baş dönmesi zor geçiyorsa, kendi etrafınızda dönmeyi bitirdiğiniz zaman, yeniden denge kazanabilmek için ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun. Avuç içlerinizi göğsünüzün üzerine koyun ve aşağıya başparmaklarınıza bakın. Baş dönmesi hafifleyene kadar bu pozisyonda kalın.

 

Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?

Varisli damarlar

Osteoporoz

Baş ağrıları

Dolaşımı geliştirir, sırayla varisli damarların verdiği rahatsızlıkların hafiflemesine yardım eder; kolları yumuşatır ve eğer kollarınızda osteoporoz rahatsızlığınız varsa bu konuda yardımcı olur. Hücrelerin yeniden canlandırılmasını uyararak tüm çakralarda, özellikle de başın tepesinde, alında, göğüste ve dizde bulunan enerji akışını arttırır.

 

İKİNCİ AYİN

Sırtüstü yatarak ellerinizi vücudunuzun yanına koyun. Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırın. Bacaklarınızı yere dik olacak şekilde kaldırırken dizlerinizin dik olmasına gayret edin.

Nefes

Başınızı ve bacaklarınızı yerden kaldırırken burnunuzdan soluk alın. Başınızı ve bacaklarınızı aynı zamanda yavaşça yere indirin, bu sırada bacaklarınızı mümkün olduğu kadar düz tutmaya çalışın. Bunu yaparken burnunuzdan hafifçe soluğunuzu verin.
 


Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?

Arterit

Osteoporoz

Düzensiz regller

Menopoz semptomları

Sindirim ve bağırsak sorunları

Sırt ağrısı

Bacaklarda ve boyunda sertlik

Boğazdaki, karnın üst ve alt bölgelerindeki ve kuyruksokumundaki 5,3,2 ve 1 numaralı çakraların dönüşünü hızlandırır.

 

ÜÇÜNCÜ AYİN

Vücudunuzu dik tutarak dizlerinizin üzerinde durun. Ellerinizi kalçalarınızın altına dayayın, çenenizi göğsünüze yaklaştırın. Başınızı yavaşça mümkün olduğu kadar geriye doğru eğerken, sırtınızı arkaya doğru esnetin.

Nefes

Ellerinizde uyluklarınızı kavrayın, baş parmaklarınız ileriye doğru uzansın ve burnunuzdan soluk alın. Başınızı hafifçe öne doğru eğip çenenizi göğsünüze bastırırken, soluğunuzu burnunuzdan verin.

Gövdenizi bacaklarınızın alt kısmının üzerine eğip, arkaya doğru yaslanırken yavaş ve derin bir şekilde soluk alın. Omurganız yay gibi gerildiğinde, başınız onu takip eder ve hafifçe gidebildiği kadar geriye gider. Soluğunuzu verin ve başlangıç pozisyonuna geri dönün. Soluk alın ve tekrar edin.



Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?

Artrit

Düzensiz veya tembel regller

Menopoz semptomları

Sindirim sorunları

Sırt ve boyun ağrısı

Sinüs tıkanıklığı

Menopoza girmiş ve düzensiz veya tembel regl dönemleri geçirme eğiliminde olan kadınlar için özellikle iyidir. Bu hareketi yapmak genel dinamizm ve enerji duygunuzu arttırarak 5, 3 ve 2 numaralı çakraların dönüşlerini hızlandırır.

 

DÖRDÜNCÜ AYİN

Bacaklarınızı ileriye doğru uzatarak yere oturun. Ayaklarınız hafifçe aralık olsun ve ellerinizi yere koyun. Çenenizi göğsünüze doğru eğin. Başınızı mümkün olduğunca arkaya doğru eğin. Kollarınızı düz tutarak ayak tabanlarınızı ve ellerinizi yere basarken dizlerinizi kırın ve gövdenizi yere paralel olacak şekilde havaya kaldırın. Adalelerinizi bir süre kasın ve ardından gevşeyin.

Nefes

Gövdenizi yukarı doğru kaldırırken, derin bir soluk alın. Bu pozisyondayken bedeninizdeki her bir kası hissedin ve soluğunuzu tutun. Sonra soluğunuzu verin, akciğerlerinizi azar azar ve tamamıyla boşaltırken kaslarınızı gevşetin ve ilk başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bir an dinlenin, soluk alın, sonra hareketi tekrarlayın.



Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?

Artrit

Osteoporoz

Düzensiz veya tembel regller

Menopoz semptomları

Sinüs tıkanıklığı

Karın bölgesini, kalp kaslarını ve diyaframı yumuşatır ve karın bölgesini, uylukları, kolları ve omuzları güçlendirir.

 

BEŞİNCİ AYİN

Kollarınız dik ve bedeniniz aşağı sarkmış halde, kobra şeklinde durun. Avuçlarınızı yere koyun. Başınızı yumuşak bir şekilde mümkün olduğu kadar geriye yatırın. Ayaklarınızı ve ellerinizi oynatmadan, kalçanızı yukarıya kaldırın ve vücudunuzla ters v şekli meydana getirin. Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırın.

Nefes

Başınızı hafifçe götürebildiğiniz kadar geriye götürerek yavaşça soluk alın. Bu şekilde soluk almaya devam ederken, kalçalarınızı kıvırıp bedeninizi ters dönmüş bir V şekline getirin.  Kollarınız ve bacaklarınızın düz olduğu, yay gibi gerilmiş pozisyona geri dönerken akciğerlerinizi tamamen boşaltacak şekilde soluğunuzu verin.


 
Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?

Artrit

Osteoporoz

Düzensiz veya tembel regller

Sinüs tıkanıklığı

Sindirim ve bağırsak sorunları

Sırt ağrısı

Bacak ve boyunda sertlik

Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olan dolaşım ve lenfatik akışın geliştirilmesine ön ayak olur, derin soluk alıp vermeyi, enerji ve canlılığı uyarır ve tüm çakraları hızlandırır.

 

GEVŞEME

HAREKETLERİ BİTİRDİKTEN SONRA, 10 VEYA 15 DK SESSİZCE SIRTÜSTÜ YATIN. GEVŞEME, BEDENİN SAĞALMA VE KENDİNİ BESLEME YETENEĞİNDE ÖNEMLİ ROL OYNADIĞI İÇİN, AYİNLERİN YARARLARINI DAHA BELİRGİNLEŞTİRİR.

Regl döneminin ilk 3 günü 2. ve 4. hareketleri dikkatli yapmak gerekiyor.  2. VE 4. YERİNE BU DÖNEMLERDE AŞAĞIDAKİ HAREKETLERİ YAPABİLİRSİNİZ.
 

Regl döneminde veya bu hareketi yapmakta zorlanıyorsanız.

2. hareket'e alternatif
 

Bacaklarınız öne doğru uzatılmış bir şekilde yere uzanın ve dirseklerinize dayanarak başınız ile omuzlarınızı yukarıda tutun. Kollarınızın dirsek ile bilek arasında kalan kısımları yerde düz olarak dursun ve avuç içleriniz yere baksın.

Her iki bacağınızı da yerden 15 cm. kadar kaldırırken soluk alın. Bacaklarınızın mümkün olduğu kadar düz olmasına gayret ederek eğer yapabilirseniz onları 10 ile 20 saniye arasında havada tutun. Bunum yaparken normal şekilde soluk alıp verin. Gözleriniz açık olsun ve ayaklarınızın parmak uçlarına bakın.

Bacaklarınızı yere indirip başlangıç pozisyonuna getirirken soluğunuzu verin. Dinlenin.
 
 
Regl döneminde 4. hareket yerine yapabileceğiniz hareket. Tabii bu hareket sadece regl dönemine özel değil. Başka rahatsızlığı olanlarda bu şekilde yapabilir.

4. hareket'e alternatif

Köprü hareketi
 

Kollarınız iki yanınızda olacak şekilde sırtüstü yere uzanın, avuç içleriniz yere baksın. Bacaklarınızı dizlerinizden bükün ve ayaklarınızı yerde poponuza yakın bir şekilde yerleştirin.

Leğen kemiğinizi yavaşça yerden 10-15 cm. Kaldırırken soluk alın.

Kendinizi yavaşça bırakıp, leğen kemiğinizi başlangıçtaki pozisyonuna getirirken soluğunuzu verin.

 

Bu hareketi yapmakta zorlanıyorsanız.

5. hareket'e alternatif

Eğilen Köpek
 

Eğilen köpek hareketi beşinci ayin için iyi bir hazırlıktır ve eğer gerekirse onun yerine yapılabilir.

- Masa pozisyonunda başlayın.

Ayak parmaklarınızı içe doğru kıvırın, kalçalarınızı büküp kaldırırken soluk alın. Beşinci Ayinde olduğu gibi bedeniniz ters dönmüş bir V şeklini alacaktır. Dizleriniz yerden kalkacak, bacaklarınız dümdüz olacaktır. İleri doğru uzatılmış kollarınız sırtınızla birlikte aynı çizgide bulunacaktır. Yavaş ve derin bir şekilde soluk alıp verirken 15 saniye kadar bu pozisyonda kalın.

- Masa pozisyonuna dönerken soluğunuzu verin.

 

Yararları

Dr. David Selman

"Çakraların omurga üzerindeki yerleri ana salgıbezlerine karşılık geliyor," diye açıklıyor. "Bu salgıbezleri beden kimyasının ve otomatik işlevlerin homeostasisini korumaya yardım eder. Büyüme hormonuyla bağlantısı olan ve eskiden beri yaşlanmayla ilgisi olduğu bilinen tiroit ve hipofiz bezleri, endokrin sisteminin bir parçasıdır. Her ikisi de baş ve boyun bölgesindedir ve ayinler özellikle bu bölgeyi çalıştırarak bu bezleri aktif hale getiriyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda, bu büyüme hormonunun küçük bir miktarının kişiye verilmesinin yaşlanma sürecini yavaşlattığı görüldü.
 

Dr. Cope

"Kas gücüm arttı, omuzlarım daha düzgün ve karın kaslarım daha gergin. Altı aydan sonra kafamın arkasındaki kırçıllaşmış saçlar eski koyu kahverengi haline dönmeye başladı."

Dr. Cope, "Beş Ayin, yalnızca bedeni çalıştıran egzersizlerden ibaret değil. Ayinleri yaptıktan sonra derin ve genel bir sağlık hissi duyuyorum, ayinleri çalışmadığım zaman bu hissi özlüyorum" diyor. "Bu ayinlerin bedenle zihin arasındaki dengeyi sağlamak için yaratıldığını düşünüyorum. " diyor. Bu nedenle Dr. Cope ayinleri birçok hastasına öneriyor.

Kiloyu Düzenleme

Ayinler beden ağırlığını normale döndürmede de yardımcı oluyordu. Beş Ayin kilo alma isteyenlerin iştahlarının belirgin bir biçimde artmasına neden oluyor, uygun kiloya gelmelerini sağlıyordu. Bunun tersine kilo vermesi gerekenler rejim yapmadıkları halde kilo verdiklerini söylüyordu.

"Kitabınızı okumadan önce, 130 kilo civarındaydım. Şu an ise 88 kiloyum. Bana inanın, İŞE YARIYOR!"

Joseph M.

"Şu ana kadar bedenimi bu kadar düzgün ve belirgin bir şekilde değiştiren başka bir şey olmamıştı. Şimdi gerçekten güzel bacaklarım var ve göğüslerim irileşti. Kitabınızda anlatılanları uyguladığımdan beri her şey mükemmel bir şekilde yerli yerine oturdu."

 Paulette Schmidt

 

Yaşlanma Yerine Gençleşme

Beş Ayin' in en önemli etkilerinden biri de yaşlanmayı geciktirmesi ve kişiyi genç bir görünüme kavuşturarak ona dinçlik vermesiydi.

Ayinlerin, bazıları için ciltteki beneklerin, lekelerin, yüzdeki kırışıklıkların, gevşek ve sarkmış gerdanların kaybolması da dahil pek çok değişim yarattığına hiç kuşku yoktu.

Hem kadınlar hem de erkekler bedenlerinin biçiminin düzeldiğini bildirdiler.

 

Duygusal ve Zihinsel Sağlığın Korunması

Beş Ayin'i yapan çoğu kişide bedensel değişikliklerin yanı sıra zihinsel tutumda da bir değişme görülüyordu. Birçok kişi zihinlerinin daha sakin, daha berrak, daha rahat olduğunu bildiriyordu.

 

Bellekte Güçlenme

"Seksen üç yaşımda yaşama olan ilgimi yitirdim. Kendimi eve kapatmayı düşünüyor ve daha fazla yaşayamayacağıma inanıyordum. Ardından Beş Ayin' i anlatan kitabınızı keşfettim. Bu çalışmaları kısa bir süredir uyguluyorum ve daha şimdiden belleğim yüzde 50 güçlendi ve kendimi yaşama canlılığı ile dolmuş hissediyorum. Karşılaştığım herkesi daha genç göründüğümü söylemeye başladı. Beş Ayin'e çok teşekkür ederim; artık kendimi daha farklı bir insan olarak hissediyor ve gelişmeye devam ediyorum. Bu kitabı herkesin okuması gerekir."

 E.B.K. Miller, Buxton, Kuzey Carolina

 

Artirit Sorunun Ortadan Kalkması

"Romatoid artiritim vardı ve ayaklarım ile dizlerim etkilendiği için yürüme yeteneğimi yavaş yavaş yitiriyordum. Aynı zamanda ağrılarım da dayanılmazdı. Bedenim berbat görünüyordu. Şimdi, kilometrelerce yürüyebiliyor ve tek bir ağrı bile hissetmiyorum. Eğer kitabınız olmasaydı sanırım şu anda tekerlekli koltukta yaşıyor olacaktım."

 Janet Matson, Waynesboro, Virginia

 

Görme Yetisinin Düzelmesi

"Yalnızca bir hafta içinde, görme gücümde inanılmaz bir gelişme oldu. Bir diğer inanılmaz şey de ellerimdi: Son derece yaşlı görünen ellerim on yıl önce olduğundan daha iyi görünüyorlar."

 Ruth D. Hall, Carson, Kaliforniya

 

ÖNEMLİ AYRINTILAR?

 

!HAREKETLERDEN SONRA KARDİYO EGZERSİZLERİ UYGULAMAYIN. ÖNCESİNDE UYGULAYABİLİRSİNİZ. YADA SABAH TİBET YOGASI AKŞAM KARDİYO VS.. EGZERSİZLER (herhangi bir egzersiz uygulamıyorsanız bu uyarıyı dikkate almayın)

 

*Hareketleri yaparken yavaş, derin ve eşit bir şekilde soluk alıp vermeye gayret edin. Soluk alıp vermenin kalitesi ile Beş Ayin' in sunduğu yararlar arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Çoğu insan akciğer kapasitesinin yalnızca üçte ikisini kullanır. Derin soluk alıp verme, kirli havanın temiz hava ile yer değiştirmesine ve kan dolaşımına daha fazla oksijen alınmasına olanak sağlayarak akciğerleri temizler. Oksijeni bol olan kan, hücreyi yeniden canlandırır ve enerji verir. Daha yavaş soluk alıp verme, aynı zamanda kalbin pompalama yeteneğini en iyi duruma getirir, bu nedenle dolaşım daha iyi olur; sonucunda ise oksijeni bol kan, bedendeki her bir hücreye daha etkili bir şekilde taşınır.

 

 

- Ayinleri sırası ile uygulayın. (Ayin yazıldığına bakmayın, dinsel bir uygulama değildir)

- Ayinleri her gün yapın. Kuşkusuz ki, tüm programı uygulamanız için gerekli olan 20 veya 30 dakikayı ayıramayacağınız günler olacaktır. Yine de, onları zaman zaman bir günden daha fazla es geçmeyi alışkanlık haline getirmeyin, yoksa ayinlerin yaşamınıza ve sağlığınıza getirebilecekleri yararları keşfetme olanağınız asla olmayacaktır.

- Eğer hasta, meşgul veya stresli iseniz, hepsini atlamak yerine her ayini yalnızca 3 kez yapmanız çok daha iyi olacaktır. Her ayini 3 kez yapmak beş dakikadan daha az zamanınızı alır. Bunu duş almak yerine yüzünüzü yıkamak gibi düşünün. Hiç kuşkusuz ki, sabah ne kadar aceleniz olursa olsun, daima yüzünüzü yıkamak için yeterli zamanınız vardır.

- Eğer bir günden daha uzun süre ayinleri es geçmişseniz, programınızda birkaç adım geri gitmenizi öneririm. Yapmış olduğunuzdan daha az sayıda tekrar yapın ve bir hafta içinde kendinizi yeniden geliştirin. Asla kaçırdıklarınızı telafi etmek için fazladan tekrar eklemeyi denemeyin. Programa bir aradan sonra yeniden başlıyor ya da henüz başlıyor olsanız da, her ayini 21 tekrara çıkarmak için zamanla, azar azar çalışmanın önemli olduğu gerçeğini ne kadar vurgulasam azdır.

- Fiziksel olarak, daha en başta 21 tekrar yapabilecek kapasitede olsanız bile verilen direktiflere uyun. Azar azar artırarak tüm döngüyü oluşturun. Beden eğitimi veya diğer yaygın egzersiz şekillerinin tersine ayinler basit kas gücü ve çevikliğinden daha gizli şeylerle ilgilidirler. Bu sürece saygı duyun. Nicelikten çok 'nitelik' için çabalayın.

- Direktifler doğrultusunda yapacağınız tutarlı çalışma, başarınızı garantiler. Eğer bunu yaparsanız, daha cesur ve daha sabırlı bir insan olacağınızı bile söyleyebilirim. Ayrıca kendinizi zorlamanız veya mide bulantısı ya da baş dönmesi gibi rahatsız tepkiler hissetmeniz daha az olasıdır..

- En önemlisi, her ayinin yirmi bir kere yapılmasıdır. Daha fazlasını yapmanın hiçbir anlamı yoktur. Eğer arzı ederseniz ayinleri sabah uyandığınızda ve akşam yemekten en az iki saat sonra olmak üzere, günde iki kez yapabilirsiniz. Ya da bu seanslardan bir tanesini yoga gibi, gevşeme ve kendini keşfetme tarzlarının tamamlayıcı bir biçimine ayırabilirsiniz.

- Ayinleri sabah aç karnına yapmak en iyisidir. Ayinleri acele etmeden, kendinize yeterli zamanı ayırarak yapmanız açısından, sabahları yarım saat daha erken kalkmanızı öneririm. Özellikle ilk başlarda bunun zor olabileceğini biliyorum ama göstereceğiniz çabaya gerçekten değer. Bir süre sonra, uykuya daha az gereksinim duyduğunuzu keşfederek, gününüze tamamen uyanmış, rahatlamış ve enerjik bir şekilde başlayacaksınız.

- Hareketlerinizi kısıtlamayan gevşek, rahat giysiler giymeniz önemlidir. Pamuklu kazak, şort ve tişört, pijama ya da iç çamaşırı bile idealdir. Ayaklarınızın çıplak olmasının önemli olduğunu düşünüyorum ama eğer ayaklarınız üşüyorlarsa, çorap giymenizde sakınca yoktur. Diğer herhangi bir egzersiz şeklinde olduğu gibi, gözlük kullananların gözlüklerini çıkarmaları gerekir.

- Ayinlerin amacı gevşemenize yardımcı olmaktır; bu yüzden onları uygularken kaygı ve çelişkiden uzak olmanız önemlidir. Seçebileceğiniz en rahat, sessiz ve özel yeri seçin; tamamen uzanabilmeniz için yeterince yer olsun.

- Her ne kadar bazı kişilerin farklı düşündüğünü bilsem de, arka planda çalan herhangi bir müzik olmaması gerektiğini düşünüyorum. Böyle durumlarda dikkati bedenden başka yerlere çekilir.

- Egzersizleri yapmak için sakin bir ortam idealdir, ama bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu gerçeği kabullenin; ev işlerini, günlük koşturmacaları veya tüm bunların arasında uyuya kalmanızı, egzersizleri yapmamak için birer 'bahane' haline getirmeyin.

- Egzersizleri yaparken gününüz, sorumluluklarınız ve kaygılarınız üzerine düşünmemeye çalışın. Kafanızın kurcalandığını fark ettiğinizde ve bedeninizdeki duyuların bilincinden uzaklaştığınızda, dikkatinizi yeniden yapmakta olduğunuz hareketleri yöneltin. Eğer benim gibi değilseniz bunu tekrar tekrar yapmak zorunda kalacaksınızdır. Soluk alıp vermeye konsantre olmanız, odaklanmanıza yardımcı olacak ve gevşemenize yardım edecektir.

- Beş Ayin yaşantınıza uygun olabilir. Doğudan bize kadar gelmiş olan birçok teknik ve ekolden farklı olarak ayinleri yapmanız yaşam tarzınızı, dünya görüşünüzü veya dininizi değiştirmenizi gerektirmez. Ayinlerin köklerini kadim ruhsal bir ilkeden almaları gerçeğine karşın, onlar kesinlikle bir egzersiz şekli olarak yapılabilirler.

Peter KELDER’ ın TİBET'İN GENÇLİK PINARI adlı kitabından derlenmiştir.

Hazırlayan

Kedi83 /Grafiker



KONUMUZ YORUM LİMİTİNİ DOLDURDUĞUNDAN SORULARINIZA VE DENEYİMLERİNİZİ PAYLAŞMAYA BU SAYFADAN DEVAM EDEBİLİRSİNİZ.


Son Yazılar:

Kasım Ayı Saç Boyama ve Kına Takvimi (2015)
 
Kasım Ayı Saç Kesim Takvimi (2015)
 
Beyaz Saçlar Nasıl Eski Rengine Döner? /Ahmet Maranki’nin Saç Beyazlamasına Bitkisel Çözümü
Evde Yanık TedavisiNasıl Yapılır, Yanık İzi Kalmaması İçin Ne Yapılır?
Safra Kesesi Taşı vePolipten Nasıl Kurtuluruz?
Vicks KreminFaydaları ve Zararları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır, Hangi Durumlarda AslaKullanılmamalıdır? -Bölüm 1-
Vicks Kremin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır, Hangi Durumlarda Asla Kullanılmamalıdır? -Bölüm 2- << tıklayın!
Sigaradan Zarar Gören Akcigerlerimizi Kolayca Temizleyebiliriz!  << tıklayın!
 

Etiketler: , , , , , , , , ,